DEPRESYONDA MIYIM?

Ümitsizlik ve değersizlik hisleri depresyonun en sık görülen semptomları arasındadır. İnsanların kendilerini üzgün, kötü hissettikleri dönemlerle depresyonda olup olmadıklarını ayırt etmeleri bu yüzden zor olabilir. Bireyler bazen kendilerini üzgün sandıkları bir dönemde aslında depresyonda olabilirler, bazen de depresyonda olduklarını düşündükleri bir dönemde aslında karmaşık bir dönemden geçtiklerinden üzgün hissediyor olabilirler. Bu ikisini karıştırmak kolaydır çünkü her iki durumda da bireyin duygu durumunda bir düşüş görülür. Depresyon her ne kadar negatif duygularla ilişkili olsa da, sadece üzgün hissetme hali değildir.

Günlük hayatta kişi üzücü birçok olayla karşılaşabilir; sevdiği birini kaybetmek, sevgiliden ayrılmak, yakın bir arkadaşla tartışmak ve benzeri durumlar yaşayan herkesi üzebilecek olaylardır. Bir şeye üzülmek, mutlu olmak kadar doğal ve normal bir duygudur. Hatta insanı yıpratan, hayal kırıklığına uğratan, zora sokan durumlara karşı zihnin ve bedenin verdiği en sağlıklı cevaptır. Bu tarz negatif duygular sık sık hissedilir ve bir süre sonrasında kişi ona bu duyguyu yaşatan durumu aştığında negatif duygular kaybolur. Ancak depresyonda hissedilen bu negatif duygular gittikçe daha da kötüleşir, kişinin ruh hali, içinde bulunduğu durum ve hayata bakış açısı daha da negatife doğru seyir etmeye başlar ve öyle devam eder. Depresyon kişinin tüm düşüncelerini, duygularını, algılarını ve davranışlarını etkileyen, hem kişiyi iç dünyasında sinsi bir şekilde çökerten hem de dışarıdan da gözle görülür şekilde fark edilen anormal bir duygusal durumdur.

Depresyonun belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Kimi yoğun ağlama krizleri yaşarken kimi hiçbir şey hissedemez.

Depresyonun temel belirtileri arasında karamsar ve kederli duygu-durumu, kötümser düşünce içeriği, umutsuzluk, çaresizlik hisleri, hayattan zevk alamama, hemen her konuda ilgi kaybı yer alır. Kişi yapmaktan keyif aldığı aktivitelerden keyif almaz hale gelir. Konsantrasyon kaybı ve sürekli yorgunluk hali gözlemlenir. Uyku ve iştah durumunda ciddi azalma ya da artış olur. Kişi günün çoğunda, özellikle sabahları depresiftir. Beraberinde boşluk hissi olur ve her şey anlamsız gelebilir. Motivasyon kaybı nedeniyle gelecekle ilgili hedef belirleyebilmek ve hedefe odaklanabilmek güçleşir. Kişinin hareketlerinde ve konuşmasında yavaşlama olduğu görülür. Bu ve benzeri semptomların en az iki hafta boyunca yaşanıyor olması durumunda depresyon tanısı almak olasıdır.

Bir teşhis konması ve tanı alabilmek için bir terapiste veya ruh sağlığı alanında çalışan tıbbi bir profesyonele görünmeniz gerekir. Depresyon tedavileri arasında psikoterapi oldukça sık tercih edilen ve gayet güzel sonuç alınan seçeneklerden biridir. Depresyon tedavisinde psikoterapi, ilaçlar ve beyin uyarımı teknikleri kullanılır.

Depresyon kişinin hayatını oldukça negatif etkileyen ve kişiyi çok yoran bir süreçtir. Kişinin tek başına bu durumu çözmeye çalışması durumun daha da kötüleşmesine, hayatını daha da zorlaştırmasına neden olabilir. Bu yüzden destek almak depresyondan kurtulmak ve iyileştirici sürecin başlaması için en önemli adımdır.

KLİNİK PSİKOLOG SENA DURUK
ATAŞEHİR