PSİKOLOĞA GİTMEM GEREKİYOR MU?
Hayatta zorluklarla karşılaşılmayan anlar çok nadirdir. Herkes stres, üzüntü, yas ve çatışma dönemleri yaşar. Bu yüzden böyle hissettiğinizde bir uzmandan yardım almanın zamanının gelip gelmediğini bilmek zor olabilir. Ama öyle anlar vardır ki, devam etmenin mümkün olmadığını düşündürtecek kadar zorlayıcıdır. İster çok değer verilen birinin kaybı olsun ister kişiye nefes aldırmayacak kadar yoğun hissedilen kaygı olsun. Unutulmaması gereken esas nokta; sorunlarınız için bir uzman psikologdan yardım almanın her zaman mümkün olduğudur.
Yardım almaktan kaçınan bireyler yaşadıkları sorundan dolayı gereksiz yere acı çeker ve sorunun daha da kötüleşmesine sebep olabilirler. Birey sıkıntı yaşadığı durumla yüzleşip ne kadar erken yardım alırsa, çözüm süreci de o kadar rahat ve sağlıklı olur. Ancak birey destek almaktan kaçındıkça, bir süre sonrasında yaşanılan durum kemikleşmeye başlar ve çözüm süreci de buna bağlı olarak daha uzun sürüp, sancılı geçebilir.
Kafanızda “Ne zaman psikoloğa gitmem gerekiyor?” ya da “Neden psikoloğa gitmem gerekiyor?” gibi sorularınız olabilir. Bunalmış hissetmenize neden olan ya da işlevselliğinizi sınırlandıran her şey psikoloğa gitmeniz için yeterli bir nedendir ve bunları deneyimlediğiniz dönemler destek almanın gerektiği zamanlardır.
Aile ve ilişki sorunları
İlişkiler bireyin hayatında büyük bir alanı kaplamaktadır. Arkadaşlık ilişkisi, aile ilişkisi, iş ilişkisi, romantik ilişki… Kimi ilişkiler kişiye iyileştirici bir etki yaratırken, kimi ilişkiler kişiyi sıkıntıya ve strese sokar. Bir psikologdan bireysel terapi, aile terapisi ya da çift terapisi alarak ilişkilerde kişiyi çıkmaza sokan noktaların kaynağı bulunabilir ve sorun çözülebilir.
Stres ve Kaygı
Hayattaki birçok şey kişiye stres ve kaygı yaşatır. Bu bazen bir iş görüşmesi olabilir, bazen ilişkisel bir sorun bazen de verilmesi gereken bir sınav olabilir. Önemli olan yaşadığımız stresin ve kaygının günlük hayatımızı ne kadar etkilediğidir. Günlük hayatımızı etkileyecek kadar yoğun yaşadığımız kaygı ve stres durumları kendi haline bırakılıp zamanla geçmesi beklenildiğinde tablo daha da kötü seyir edip sosyal geri çekilmelere, depresyona, içe kapanma gibi birçok soruna neden olabilir. Bir psikolog, sorunlarınızın kaynağını veya nedenini bulmanızda ve bunların üstesinden nasıl geleceğiniz konusunda yardımcı olabilir.
Fobiler
Yükseklikten ya da örümceklerden korkmak çok yaygın görülen fobilerdendir. Ancak Sitofobi(yemek yemekten korma) gibi bazı sıradışı ve karmaşık korkular vardır ki kişinin hayatında ve sağlığında oldukça büyük sorunlara sebep olabilir. Fobilerde kişiler yoğunlukla bu korkudan hiçbir koşulda kurtulamayacağına inanıp, yardım almazlar ve hayatlarını kendileri için çok daha zor bir hâle getirirler. Oysa bu alanda uzman bir psikologdan yardım almanın kişinin bu sorunları aşmasında büyük yardımı olacağı unutulmamalıdır.
Depresyon
Çaresizlik ve umutsuzluk duyguları depresyonun en yaygın belirtileridir. Birçok kişi depresyonun geçici bir süreç olduğunu ve kendiliğinden düzeleceğini düşünür. Zaman içerisinde çaresiz ve umutsuz hissetmekle beraber kişiler yapmaktan keyif aldıkları şeylerden de keyif almaz hale gelir, sürekli yorgunluk ve uyku halinde olur ve duygularını kontrol etmekte daha da güçlük çekmeye başlarlar. Durum daha da kötülemeden, ne kadar erken bir uzmandan destek alınırsa süreç o kadar kolaylaşır.
Kayıp/Yas Süreci
Her ne kadar ölüm, yaşamın kaçınılmaz bir parçası olsa da başa çıkması çok zor ve oldukça karmaşık bir süreçtir. Arkadaş kaybı, ebeveyn kaybı ya da evcil hayvan kaybı fark etmez, herkes sevdiği birinin kaybını farklı yaşar. Kimisi acısını dışa vurur, kimisi içine kapanır. Herkesin yasını yaşama şekli farklıdır ve yas yaşanması gereken bir süreçtir. Ancak kaybın gerçeklerinden kaçınmak, yas sürecine takılı kalmak ciddi sorunların işaretleri olabilir. Bu gibi durumlarda bir psikolog size yakın birinin ölümüyle başa çıkmanın uygun yollarını bulmanızda yardımcı olabilir.
Sağlıksız alışkanlıklar ve bağımlılıklar
Bağımlılık, kullanılan bir maddenin bırakılamaması veya bireyin hareketlerinde yaşanan kontrolsüzlük şeklinde belirtilmektedir. İnsanlar alkol, sigara, uyuşturucu gibi çeşitli maddelere bağımlı olabilmektedir. Ancak bağımlılık yalnızca maddesel şeylerle sınırlı değildir. Uyuşturucu, alkol, kumar, internet, yemek bağımlılığı gibi birçok bağımlılık çeşidi vardır. Bu tip sağlıksız alışkanlıklar ve bağımlılıklar genellikle altta yatan sorunlardan kaçmak ya da kendini iyi hissettirmek için kullanılır. Bir psikolog yardımı ile bu bağımlılıklardan kurtulmak mümkündür.
Açık ve Berrak Bir Zihin
Birey, konsantre olmak, karar vermek, iş/okul performansını yükseltmek gibi durumlarda ya da hayattaki işlevselliği daha da yükseltmek için berrak ve açık bir zihne ihtiyaç duyar. Tarafsız ve nötr duruşuyla psikologlar berrak ve sakin bir zihin sağlama konusunda bireylere yardımcı olabilirler. Çoğu zaman insanlar kendi çözümlerini, terapi odasında yüksek sesle dile getirdiklerini duyup fark ettiklerinde bulurlar. Sorunlarını terapi odasında ortaya çıkarmak, birçok insanın zihinsel açıklığını geliştirmesine, daha fazla konsantre olmasına ve daha çok iş odaklı olmasına yardımcı olur.
KLİNİK PSİKOLOG SENA DURUK
ATAŞEHİR